Szukamy zwykłych rodziców – nowa kampania rekrutacyjna SOS Wiosek Dziecięcych

Szukamy zwykłych rodziców – nowa kampania rekrutacyjna SOS Wiosek Dziecięcych

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce rozpoczęło ogólnopolską kampanię rekrutacyjną pod hasłem „Szukamy mamy”. Jej celem jest dotarcie do nowych opiekunów, którzy mogliby stworzyć dom dla opuszczonych dzieci i zostać zwykłymi rodzicami. To pierwszy raz w historii, kiedy zwycięska kampania Young Creatives Planners Eurobest została następnie zrealizowana.

Jesienią 2015 roku zespół agencji VML Poland: Albert Stęclik, Strategic Planner i Tomasz Gębala, Art Diretor w ramach konkursu Young Creatives Planners Eurobest przygotował najlepszą strategię komunikacyjną dla Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce, wygrywając wyjazd na Eurobest w Belgii. Współpraca była następnie kontynuowana, czego efektem jest najnowsza kampania „Szukamy mamy”.

Idea kreatywna kampanii „Szukamy mamy” bazuje na koncepcie ogłoszeń pisanych przez dzieci, które wzbudzają zainteresowanie, są szczere, a samą formą wzmacniają przekaz. W ramach akcji podopieczni SOS Wiosek Dziecięcych przygotowali rysunki – portrety pamięciowe zaginionej mamy wraz z jej rysopisem.

Przekaz zbudowano na stwierdzeniu, że by zostać kochającym rodzicem zastępczym w SOS Wioskach Dziecięcych, nie trzeba być idealnym. Tym samym walcząc z barierą u potencjalnych rodziców zastępczych, którą stanowi lęk związany z poczuciem własnej niedoskonałości, braku odpowiedniego przygotowania do roli rodzica dzieci pozbawionych opieki rodziny biologicznej.

Zobacz spot:

Ogólnopolska kampania „Szukamy mamy” rozpoczęła się w poniedziałek, 16 maja i potrwa do końca roku. Założeniem akcji, obok dotarcia do nowych kandydatów, jest także podnoszenie świadomości na temat opieki zastępczej w Polsce.

Agencja VML Poland stworzyła stronę internetową www.szukamymamy.pl, gdzie znajdują się wszystkie niezbędne informacje związane z objęciem roli rodzica SOS w SOS Wioskach Dziecięcych.

Partnerami medialnymi kampanii „Szukamy mamy” są TVP2, Program 1 Polskiego Radia, „Tygodnik Powszechny” oraz Naszemiasto.pl. Partnerem strategicznym akcji jest sieć sklepów Kaufland.

Organizatorem akcji jest Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce – organizacja non-profit zapewniająca już od ponad 30 lat dom osieroconym i opuszczonym dzieciom oraz pomoc tym maluchom, które są zagrożone utratą opieki rodzicielskiej. W domach SOS wychowuje się w tej chwili ok. 450 dzieci.

Koncepcję strategiczną i kreatywną kampanii przygotowała agencja VML Poland. Spot w reżyserii Mikołaja Łebkowskiego zrealizowało studio Propeller Film.

mother_wanted_kv_002.jpg

mama_poszukiwana.jpg

Wyzwania blogerów w akcji Żywiec Zdrój Głupawka

23 maja rusza internetowa aktywacja nowej linii Żywiec Zdrój Głupawka. W ramach akcji „Miszcze Głupawki” internauci będą mogli rzucać zwariowane wyzwania, tzw. Głupawki pięciu youtuberom. Aktywację z digital influencerami prowadzi agencja VML Poland.