„Pedał”, „szmata”, „brudas” – A jeśli kiedyś tak nazwą Twoje dziecko?

„Pedał”, „szmata”, „brudas” – A jeśli kiedyś tak nazwą Twoje dziecko?

Niespełna kilka sekund Twojego czasu wystarczy, aby przeciwstawić się zalewowi krzywdzących treści w sieci – tłumaczą autorzy nowej kampanii społecznej HejtStop, przedstawiając jednocześnie narzędzie do realnego przeciwdziałania mowie nienawiści w Internecie. Od tego tygodnia kampania rusza w prasie, na OOH i w Internecie.

- Hejt w sieci stał się powszechnym zjawiskiem. Wydawałoby się, że zadomowił się on w internetowej przestrzeni na dobre i nie ma na niego sposobu. A przecież nawoływanie do nienawiści w Internecie jest przestępstwem, tak samo jak w prawdziwym świecie. Dlatego stworzyliśmy realne rozwiązanie dla tych, którzy chcieliby wyeliminować taki język z otaczającego nas świata. Teraz każdy anonimowo może wskazać krzywdzącą treść, którą my zgłosimy organom ścigania. Razem zablokujemy mowę nienawiści! – przekonuje Joanna Grabarczyk z Projekt: Polska, współorganizatorka akcji. – Naszym działaniem chcemy zachęcać wszystkich internautów do aktywnego uczestnictwa w usuwaniu krzywdzących treści z sieci – dodaje Joanna Grabarczyk.

W ramach akcji powstało proste narzędzie informatyczne oparte na rozwiązaniu używanym w serwisie SzybkaPapuga.pl. Pozwala ono internautom anonimowo zgłaszać do prokuratury wszystkie przypadki mowy nienawiści. W 3 sekundy. Każdy, kto uzna, że widzi przykład mowy nienawiści w Internecie poprzez stronę www.hejtstop.pl wysyła screen lub link do niej. Następnie prawnicy ze start-upu SzybkaPapuga.pl sprawdzają, czy faktycznie przesłana treść łamie przepisy prawa, a jeśli tak – przygotowują zgłoszenie do prokuratury.

Organizator: Projekt: Polska.

Partnerzy projektu: VML Poland, SzybkaPapuga.pl

Projekt realizowany jest w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z funduszy EOG.

O Projekt: Polska:
Projekt: Polska jest platformą, która daje młodym ludziom szanse profesjonalnego, nie partyjnego, przygotowania do uczestnictwa w życiu publicznym. To również platforma, która da możliwość, pokoleniu profesjonalistów, którzy weszli w życie zawodowe po 1989 roku, do wykorzystywania swoich doświadczeń w sprawach społecznych i przekazywania swojej wiedzy ludziom młodym. Projekt: Polska chce gromadzić apartyjnych ekspertów pracujących w administracji publicznej i szkolnictwie wyższym. Projekt: Polska chce gromadzić liderów organizacji pozarządowych w taki sposób, aby głos sektora pozarządowego silniej przyczyniał się do zmian w kraju.

Porozmawiaj:
Joanna Grabarczyk
Koordynatorka kampanii HejtStop
e-mail: jgrabarczyk@projektpolska.pl

O SzybkaPapuga.pl:
SzybkaPapuga.pl to start-up prawny umożliwiający uzyskanie pomocy od profesjonalnych i doświadczonych prawników – od prostej porady prawnej, napisania pisma do reprezentacji przed sądem. Serwis pomaga w każdej dziedzinie prawa osobom fizycznym, przedsiębiorcom oraz Polakom mieszkającym za granicą, zapewniając przejrzyste i przystępne ceny usług prawnych.

Porozmawiaj:
Jarosław Kotowski
Współzałożyciel & CEO SzybkaPapuga.pl
e-mail: j.kotowski@lex43.pl

O VML Poland:
VML Poland, największy europejski oddział globalnej agencji VML, obsługuje takich klientów jak m.in.: Orange, Żywiec Zdrój, PZU, Danone, mBank, Tic Tac. Firma zatrudnia 220 osób pracujących w Krakowie i Warszawie.

Poznaj mechanizm:

Unknown-4.png

screen_strony.png

digital_3.png

prasa_2.png

digital_1-kopia.png

prasa1.png

Unknown.png

digital_2-kopia.png

button.png

Pierwszy bieg z lusterkami wstecznymi dla biegaczy

Wings for Life World Run to charytatywny bieg, w którym samochody pościgowe wyposażone w specjalne czujniki mają za zadanie ścigać biegaczy. Tu celem nie jest meta, lecz ucieczka przed nią. Chcąc poderwać do biegu cały świat, a jednocześnie pomóc zawodnikom planującym start w tym niezwykłym wyścigu VML Lab opracował przełomowe narzędzie dla biegaczy odmieniające ich życie i pomagające ukończyć Wings for Life World Run.