Grupa WPP tworzy nową agencję brand experience VMLY&R

Grupa WPP tworzy nową agencję brand experience VMLY&R

Grupa WPP ogłosiła dzisiaj utworzenie nowej agencji VMLY&R, łączącej dwie czołowe marki, aby dostarczać klientom nowoczesną, w pełni zintegrowaną cyfrową ofertę kreatywną na globalną skalę.

Propozycja VMLY&R połączy dziedziny brand experience i brand advertising, bazując na wspólnej wiedzy i doświadczeniu agencji VML i Y&R, tworząc kombinację marek, które będą kreować wartość dla klientów.
Nową agencją kierował będzie globalny CEO Jon Cook, który obecnie pełni funkcję globalnego CEO w VML. Jon Cook podlegał będzie Markowi Readowi, CEO Grupy WPP. W okresie przechodzenia do nowej roli w WPP David Sable, były globalny CEO Y&R, nadal będzie wspierał Jona Cooka, agencję VMLY&R i jej klientów jako dyrektor niewykonawczy.
Y&R to jedna z ikon wśród agencji branżowych, odpowiedzialna za zbudowanie wizerunku wielu największych marek wymienianych w rankingu Fortune 500. W połączeniu z innowacyjnością i talentem kreatywnym, jej cieszące się uznaniem podejście strategiczne dało początek kilku najbardziej rozpoznawalnym, przełomowym i istotnym kulturowo kampaniom na świecie. Agencja Y&R opracowała ponadto pierwsze i największe na świecie narzędzie do zarządzania marką, BrandAsset Valuator – autorski model umożliwiający podejmowanie decyzji strategicznych i kreatywnych w oparciu o dane i spostrzeżenia dotyczące rynku. Prace agencji pozwalały jej klientom stale podnosić wyniki finansowe, dzięki czemu cały czas doceniana jest i nagradzana na wszystkich liczących się festiwalach branżowych, m.in. w Cannes, D&AD, Effie Awards czy The One Show.

VML

Grupa WPP ogłosiła dziś połączenie VML i Y&R w jedną agencję brand experience VMLY&R, na której czele stanął dotychczasowy CEO VML, Jon Cook. http://tak.to/VMLYR

Agencja VML wyrobiła sobie z kolei pozycję jednej z najbardziej innowacyjnych i wybiegających w przyszłość agencji na dzisiejszym rynku, łącząc wielokrotnie nagradzaną kreatywność z dogłębną znajomością marketingu cyfrowego. Doceniana jest w licznych międzynarodowych konkursach kreatywnych, m.in. przez dwa lata z rzędu wyróżniana była tytułem Entertainment Agency of the Year na Cannes Lions International Festival of Creativity, uznana została za lidera marketingu cyfrowego przez firmy analityczne Forrester i Gartner i była jedną z pierwszych agencji, które uzyskały certyfikat 3% Movement, organizacji działającego na rzecz kreatywnego kierownictwa kobiet, wielokulturowości i inkluzywności.
Jak mówi Mark Read:

VMLY&R dostarczy ogromną ofertę brand experience i będzie ważną częścią biznesu reklamowego Grupy WPP. Zróżnicowane atuty VML i Y&R uzupełniają się, obejmując usługi kreatywne, technologiczne i przetwarzania danych, dzięki czemu obie agencje tak doskonale do siebie pasują. To dla nas ważny krok, ponieważ tworzymy nową, prostszą Grupę WPP, która zapewni klientom w pełni zintegrowaną ofertę i łatwy dostęp do naszych licznych talentów i bogatych zasobów.

Jon Cook, globalny CEO VMLY&R dodaje:

Ogromnie cieszę się z utworzenia zespołu VMLY&R i z przyjemnością ruszam w naszą wspólną drogę, w której z pewnością wykorzystamy to, co najlepsze w ofercie obydwu agencji, aby dostarczać klientom dostosowane do kontekstu kulturowego, światowej klasy usługi. Nasza branża ulega bardzo dynamicznym przemianom, chcemy więc być bezcennym partnerem dla szefów marketingu i CMO na całym świecie. Z niecierpliwością czekam na pierwsze rezultaty tego bezprecedensowego zjednoczenia dwóch wyjątkowych agencji.

Jak wyjaśnia David Sable:

VMLY&R w rzeczywistości powstaje już od niemal 18 lat, podczas których pracowaliśmy nad budowaniem dwóch odnoszących ogromne sukcesy marek i rozwijaniem partnerskich relacji z klientami, takimi jak Colgate-Palmolive, Dell czy United States Navy, marynarka wojenna Stanów Zjednoczonych. Jestem niezwykle dumny z tego kulminacyjnego momentu, mogąc od teraz dostarczać klientom usługi w ramach jednej silnej i spójnej oferty. Z przyjemnością wspierał będę Jona oraz naszych partnerów, klientów VMLY&R w swojej nowej roli w Grupie WPP.

Agencja VMLY&R stanowić będzie jedną z głównych marek Grupy WPP, zatrudniającą ponad 7000 pracowników. Pełną działalność rozpocznie na początku 2019 roku.
Informacje kontaktowe:
Kevin McCormack, WPP | kevin.mccormack@wpp.com | +1.212.632.2239
Jamie Dierking, VMLY&R | jamie.dierking@vml.com | +1.816.218.1966
Grupa WPP
Grupa WPP to światowy lider usług komunikacyjnych. Spółka oferuje kompleksową gamę usług obejmujących marketing cyfrowy oraz e-commerce i shopper marketing, zarządzanie inwestycjami reklamowymi i mediowymi, zarządzanie inwestycjami w dane, public relations i public affairs, brand consulting, komunikację w branży health and wellness oraz komunikację specjalistyczną.
VMLY&R
VMLY&R to globalna agencja marketingowa zatrudniająca ponad 7000 pracowników na całym świecie, z siedzibami w Kansas City, Londynie, Nowym Jorku, São Paulo, Szanghaju, Singapurze i Sydney. Do klientów VMLY&R należą m.in. Colgate-Palmolive, Danone, Dell, Ford, Office Depot, PepsiCo, Pfizer czy Wendy’s.