Każdy dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu

Kampania komunikująca nowe wydanie katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.

Spot promujący nowy katalog IKEA 2019 to emocjonalna historia pokazująca, że prawdziwe życie to także drobne domowe niesnaski, nieporozumienia i chwilowe rozejmy. Bohaterkami są matka i dorastająca córka, pomiędzy którymi panują zmienne relacje. Pojawiają się zarówno trudne, jak i wzruszające, pełne miłości momenty. Historię można podsumować jednym zdaniem: Niech żyje to, co między nami. Niech żyje dom!
Celem nowej odsłony platformy jest pokazanie, że każdy dom jest inny - nie z powodu różnej powierzchni czy lokalizacji, ale dlatego, że wyjątkowi są jego domownicy. To oni ze swoimi indywidualnymi cechami tworzą dynamikę tego miejsca. To w domu jesteśmy najbardziej sobą – i dlatego czasami trudno nam być w nim razem. Wspólną, doskonałą w swej niedoskonałości codzienność mogą ułatwić produkty i rozwiązania IKEA.

Już niewielkie zmiany, jak umiejętne zrównoważenie przestrzeni „ja” i „my”, uspokoją naturalne domowe napięcia i pomogą po prostu wygodniej żyć obok siebie. Ponieważ dbając o dom, dbamy też o siebie nawzajem. To relacje są najważniejsze, dlatego na nich skupiamy się w najnowszej kampanii.

Karolina Skalik, Communication Leader w IKEA Retail w Polsce

W domu najistotniejsze jest pogodzenie potrzeb wszystkich domowników. Dlatego katalog IKEA 2019 pełen jest intrygujących rozwiązań i pomysłów. Jego nowa koncepcja pozwala docenić różnorodność tego, jak żyjemy.

Karolina Szabłowska, External Marketing Communication Manager w IKEA Retail w Polsce.

Kluczową częścią komunikacji jest spot reklamowy, którego dłuższa wersja dostępna jest online. Część produktowa wspierana jest przez oddzielny materiał, promujący produkty w ramach Nowych Niższych Cen. Kampania komunikująca katalog ruszyła 20 sierpnia, działania wizerunkowe tydzień później. Obejmują one kanały tradycyjne (TVC, kino, OOH), digital (w tym także współpracę z influencerami) oraz sklepy marki na terenie Polski.
Spot promujący katalog IKEA 2019:
Spot produktowy:
Produkty w ramach Nowych Niższych Cen:
Za kreację, strategię i koncept kreatywny kampanii (w tym produkcję spotów do TV i kina, OOH) odpowiada agencja Saatchi&Saatchi IS. Kampanię w Internecie i digitalu z dedykowanym kontentem przygotowała agencja VML Poland. Aktywacje z influencerami prowadzone są przez Hash.fm, a za komunikację PR odpowiada Garden of Words. Zakup mediów do kampanii koordynuje w całości dom mediowy Wavemaker.
Klient: IKEA Retail
Agencje: Saatchi&Saatchi IS / VML Poland
Dom mediowy: MEC / Wavemaker
Reżyser: Tadeusz Śliwa
Dop: Kajetan Plis
Produkcja: TANK / Digital: SPUTNIK
Scenografia: IKEA / Olak&Brudz SetDesign
Postprodukcja: Lunapark Motion Arts Collective
Muzyka: Mikołaj Stroiński
Lektor: Ewa Szlachcic

IKEA. Niech Żyje Dom!
www.ikea.pl/katalog
#niechzyjedom

Polish rapper makes fun of modern rap videos in this new viral sensation

temu

Modern rap videos are so full of luxurious visuals that at times, it seems ridiculous. So it’s no surprise that someone felt it deserves some good old mocking. In his brand new video, one of the most respected and best-known Polish rappers, Sokół (Eng. Falcon), makes fun of modern trends by taking it to the next level. The video not only went viral in Poland (more than 13 million views in two weeks and still counting), but it gained popularity in other European countries, like the United Kingdom, the Netherlands and Germany. Once you see it, you will definitely know why.
Najnowszy klip Pezeta do utworu „Piroman”

temu

„Świat nie ma sensu. Trzeba mu go nadać samemu” – cytat zaczerpnięty z filmu „Symetria” wprowadza w świat najnowszego klipu Pezeta do utworu „Piroman”. Obraz zrealizowany na taśmie 35 mm utrzymany jest w stylistyce klasycznych rapowych klipów lat 90-tych. To już trzeci z serii teledysków promujących Projekt TYMCZASEM, sponsorowany przez markę EB. Sam utwór jest reinterpretacją numeru Żabsona, a za oprawę muzyczną odpowiada Steez z duetu PRO8L3M.
Tchibo Cafissimo świętuje 10 lat w Polsce

temu

Marka Tchibo Cafissimo kończy w Polsce 10 lat i świętując swoje urodziny pragnie podarować coś wyjątkowego obecnym i nowym konsumentom. Z tej okazji agencja VML Poland przygotowała i realizuje kampanię wizerunkowo-sprzedażową, podkreślającą silne strony systemu Cafissimo, czyli jakość i smak. Kampania, która wystarowała 1 września, obejmuje działania w TV oraz w digitalu.
mBank z nową kampanią usługi skierowanej do przyszłych przedsiębiorców

temu

Ruszyła kolejna odsłona kampanii zachęcającej przyszłych przedsiębiorców do otwierania firmy w placówkach oraz na stronie internetowej mBanku. W kampanii przygotowanej przez agencję VML Poland podkreślono fakt, że w mBanku zakładając działalność gospodarczą można zyskać wsparcie księgowej.